Jaký je rozdíl mezi PROTEINOVOU DIETOU A LOW CARB DIETOU?
Jaký je rozdíl mezi PROTEINOVOU DIETOU A LOW CARB DIETOU?
Jaký je rozdíl mezi těmito dvěma typy diet a stravování odpovídá naše výživová poradkyně Renátka.
LOW CARB DIETA
"Low carb diet" v překladu "Nízkosacharidová dieta". Jedná se o dietu, při které výrazně omezíme příjem sacharidů a zvýšíme příjem tuků. Bílkoviny zůstávají v normálním poměru, nezvyšujeme je ani nesnižujeme. To znamená:
- Z jídelníčku musí být vyřazeny nebo alespoň omezeny všechny základní cukry a sacharidy, mezi které patří především klasický cukr, včetně tmavého třtinového cukru, med a všechny ostatní sladké pochutiny nebo sladkosti by měly být z jídelníčku na určitou dobu nejlépe zcela vyřazeny. Ostatní sacharidové potraviny, jakými jsou brambory, těstoviny, rýže, moučné potraviny a příliš sladké ovoce, by měly být velmi omezeny. Ve velmi přísné fázi se omezuje také příjem sladké zeleniny, mezi kterou patří např. mrkev, cibule, rajčata, červená řepa, petržel, kedlubny atd.
- Co se týče tuků, jsou ve stravě obsaženy ve větším množství. Patří mezi ně například olivový olej, kokosový tuk, máslo ghee, v menší míře sádlo, olivy, avokádo, ořechy.
- Příjem bílkovin se ve stravě nezvyšuje. Optimální příjem bílkovin by měl být přibližně 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že člověk vážící 80 kg by měl denně sníst 64 g bílkovin. Při nízkosacharidové dietě se také doporučuje jíst tučnější maso, tučné ryby, tučné mléčné výrobky atd.
Hubnutí je obvykle účinné, ale je třeba správně dodržovat určité kroky. Správné dodržování vede k úbytku tělesného tuku, nikoli svalů. Pokud však jde o hubnutí, mnoho klientů to nedokáže časově zvládnout, protože koneckonců vyřazení sacharidů a cukrů ze stravy na delší dobu není úplně pro každého, zejména pokud jde o větší redukce (nad 10 kg).
PROTEINOVÁ (KETO) DIETA
Na podobném principu jsou založeny i proteinové diety. Hlavním rozdílem je jinak nastavený příjem základních živin, a to:
- Příjem bílkovin je ve stravě zvýšený na 1,3 g a individuálně až na 1,5 g/1 kg tělesné hmotnosti. Je povolena konzumace kvalitního nízkotučného masa, netučných bílých ryb, polotučných mléčných výrobků, vajec (zpočátku pouze bílků), tofu a sójových výrobků, kvalitní šunky.
- Sacharidy a cukry jsou omezeny na minimum, ale jejich příjem a množství závisí na jednotlivých fázích proteinové diety. Samozřejmě je nutné vyloučit klasický cukr, sladkosti atd. Co se týče zeleniny, je zde výběr podobný jako u nízkosacharidové diety. V přísné fázi jsou povoleny pouze málo sladké druhy a samozřejmě žádné ovoce, ale jak postupně přecházíme do dalších fází, vracíme se ke konzumaci těchto sladších druhů nebo ovoce, stejně jako sacharidových příloh nebo luštěnin.
- Příjem tuků také snižujeme, ale na rozdíl od nízkosacharidové diety se nedoporučuje konzumovat příliš tučné potraviny, zejména v 1. a 2. fázi proteinové diety jsou povoleny rostlinné tuky, jako je olivový, dýňový, lněný nebo jiný podobný olej (i kokosový), 1 polévková lžíce denně. Opět platí pravidlo, že pokud již přecházíte z fáze 2 do fáze 3, přidejte přidáváme do svého jídelníčku další tuky (avokádo, ořechy, tučnější sýry 30 % atd.).
SHRNUTÍ
V poslední době jsou proteinové diety oblíbené především díky individuálnímu přístupu, který umožňuje střídat více a méně přísný režim s úpravou doby hubnutí podle aktuální potřeby. Při správném dodržování klienti hubnou výhradně na úkor tuku, nikoli svalové tkáně. Na závěr je velmi důležité zmínit, že v souvislosti s hubnutím pomocí proteinové diety je nutné projít všemi fázemi, aby se tělu postupně dodávaly potraviny, které byly původně zakázány, a zabránilo se tak jo-jo efektu.
Máte-li jakékoli dotazy, ať už k samotnému programu nebo nevíte jak začít, obraťte se na nás. Naši výživoví poradci jsou připraveni zodpovědět všechny vaše dotazy.
Leave a comment Zrušit odpověď